neděle 28. srpna 2011

Vzpomínka na ARH 2011

Nadešel čas si připomenout zážitky z letošního ročníku Adventure race Hracholusky 2011.

Zážitek na celý rok, už ted se teším na (zakázané slovo) rocník. Chtel bych poradatelum, organizátorum, podpurným jednotkám, zásobovacum, a všem, kterí se kolem potulovali podekovat za vrchol tohoto roku. Super, parádní akce, jsem moc rád, že jsem u toho mohl být.

Základ našeho necekaného úspechu položil kapitán již tím, že nás prihlásil. (Zakázané slovo) rocník to bude ješte težší. Vyrazili jsme ve stejné sestave a se stejným cílem, obhájit naše místo.

Peclive jsme koukali na instruktážní videa a zkoušeli z toho získat nejakou výhodu. Dostal jsem myšlenku, že jak se v minulém rocníku honil Cestovatel v case, tak že by letos mohl být Stopar. Takže jsme podle instruktážního videa seskupili všechny veci, které by si Stopar mohl chtít pujcit. Myslím, že Michal namíchal i sprej proti mravencum. Bohužel, jedno z posledních videí jasne definovalo potrebné veci. Velkou cást jsme stejne vezli s sebou, co kdyby.

Na Butove potkáváme známé tváre, fasujeme instrukce, lovíme infiltrované mimozenštany, u pár "lidí" je to jasná volba. Poslední nám dává zabrat ale taky jsme ho capli. Akce Parník nás pobavila. Polovina týmu zustala na terase, druhá beží sprint dolu k vode. Nakonec se nám to povedlo. Hurá, 150bodu za trochu snahy  Jdeme si okouknout mise, lokace a pripravit se na nocní bojovku.

Na míste pred nocní misí jsme si zvedli latku a delali vše proto aby jsme to splnili. Konecne se mi kluky povedlo premluvit abysme šli i na nocní misi a neudelal jsem chybu. Byla to paráda.
Nocní mise: po videu vycházíme ven, kde má blikat UFO, než zabereme místo s výhledem tak už bliká. Jedna sekvence nám uniká. Když máme pocit, že zprávu máme celou a zacíná opakování, tak to balíme a jdeme luštit. Bohužel, jedna rádka chybí a luštení je tak skoro nemožné. Zkoušíme to, nevzdáme se. Jako diváci se k nám pridává tým HaRaKa. Nakonec se vykupujeme nápovedou a mizíme k vedcu, kterí pátrají po UFO prímov terenu. Míchal lokalitu tipnul naprosto presne. Netrefujeme branku ven z tábora, tak podlézáme plot, Petr si trhá kalhory a delá si díru i do nohy. Nevím, jak se nám to stalo, ale je to poprvé za tri rocníky, kdy náš tým používá k presunu beh... Brrr, necekal bych, že se toho dockám, dokonce na zpátecní ceste nekolikrát rozbíhám celou skupinu já sám.  Vidíme vedce u rozpitvaného emzáka. Dostáváme cenný artefakt, který dál použijeme. Cestou se fotíme u ufonum, jak pozdeji zjištujeme zcela zbytecne. Aspon máme fotky na památku. Predháníme pár týmu a vedeme velkou skupinu. Máme trochu zásek u instrukcí vysoko na strome, nejak jsme je prehlédli, za to nás velice zaujala osvetlená chata kdesi daleko, nekdo tvrdil, že tam videl i ufona. Hrabalo nám všem. Ufo kam se podíváš. Nakonec trefujeme správnou trasu a jdeme obchodovat. Díky tomu, že jsme meli v cele nekolika týmové skupiny nejvíce clenu vepredu, mužeme obchodovat jako první. Na druhý pokus kreslíme správný znak a dostáváme mimozemský artefakt. Díky zdržení u obchodování se naše velká skupina roztrhala a my tak máme šanci udržet ostatní týmy za námi. Zpátecní cestu volíme Kozí stezku, i po ní bežíme. Vodopád, branka do areálu, dobeh na základnu, super, jsme všichni. Bájecné 12. místo. Jako bonus si bereme BaseCamp v case, který odpovídá našim požadavkum. Zasloužené pivo, odpocinek, obdivuju plavce, magori.
Bylo to super, užil jsem si to. Jdeme si porádne procíst instrukce a naplánovat trasu a mise. Puvodne jsme chteli jet na sever, ale zjištujeme, že je tam pár prázdných souhvezdí, navíc škrtáme Triamany, nejtežší mise, brr, nejsme sebevrazi. Jedeme na západ a pak na jih.

Ráno koukám, že se ufoni prestehovali skoro až na základnu. Meli bysme si dávat pozor.

Sobota:
Záchrana mimozemské lodi: Nafukujeme Tomášovu lod, základna ISS je pripravena, je to jasný bude voda. Kluci se rychle zmocnili trosek když jsem nožem rozríznul flašku, tak jsem zacal doufat, aby to nebylo telo naší rakety. Uff, není. Dostáváme dve jiné. Rychle zacínáme sestavovat naší raketu...Kluci nakají jako na drátkách, jako by to už trenovali. Já mám pomocné stabilizacní práce, podej, podrž a tak. Nevedomky jsme se vyhnuli chybe nekterých týmu. Na stabilizacní krídla bereme tvrdý karton z krabice, priložené papíry ignorujeme.
Raketa odpálena a letí daleko. Hurá. Vymenit za další balícek, uklidit lod do chatky a jedeme. Ani porádne nevíme kam ale jedeme.

Ozveny vesmíru:
Naše první mise. Lehká tréma, zrada techniky, skvrny na mesíci nebo možná ty ufoni... Ctene jen jedny souradnice. 3 týmy zkouší najít další instrukce, nic. Lehká improvizace, vydáváme se ocekávaným smerem. Prijíždí ctvrtý tým. Na míste nic nenacházíme, tak se vracíme na zacátek. Nic, až nápoveda nás posouvá, doháníme a predháníme jiný tým. Zdravím Fialku. Bereme to po padlem plotu, potokem to jdem pomaleji. Získáváme náskok, azimuty jsou jasné. U parezu nám padá celist dolu, notebook. Záludnost brzy odhalena, mackáme tlacítko, nic! Jen se nekomu rozezvonil mobil, blbec, my se tady snažíme a on ruší. A ješte to má tak celkem potichu. Vole, ozveny! Žádný mobil. Cást skupiny jde po sluchu, najít zdroj, cást pípá dál. Geniální!!! Parádní nápad. Oboje souradnice máme, kde je finále? Aha, za potokem a na kopci. Kombinace, která nás bude provázet celý den. Finálka je bez problémová. V logbooku jsme první ale u parezu byla tráva sešlapaná i u finálky to vypadalo rozryte. Ješte jednou: geniální myšlenka

Návrat na BaseCamp:
1) Bungee na plocho:
Byl jsem vybrán - hmotnost proti lanu. Pomalé napínání, 45b mám bez vetších potíží, zkouším 60b, nejde to, kousek chybí, beru 45b. Petr si to cvicne zkouší, taky "jen"45b. Paráda, jsem stejne dobrý jako Petr.
2) Výcvikové sredisko:
a) raketa - super nápad. záludnost, gumicka je vetší než raketová cást, cvicné zkoušení nám ukazuje cestu. Petr a já nosíme, Michal reguluje a pokládá. Málem si dvakrát shazujeme postavenou raketu když nepokládáme presne. Ale limit bez problému stíháme, nakonec nejsme nejrychlejší ale super zacátek.
b) beztížné pití - Petr na stojku, behem chvilky je kelímek prázdný. Vecer dávám Petre tip na zlepšení na (zakázané slovo) rocník.
c) mimické svaly - jak jednoduše to vypadá, o to hur se to delá. Slunícko trochu pomáhá, krome jednoho kousku jsme se zbavili infekce.
d) PETková identifikace - cást bojovníku se pádem na zem stabilizuje a trefují se pak presne.
e) vesmírná strava - skvelý nápad - 3 minuty, to pujde. Aha, bramburky se blbe nasávají. Nerovný povrch, bublinky, proc je ta nádoba tak daleko. 3 minuty? ty se snad zbláznili. Nemužu najít plíce už celkem brzo. Strídáme se v dokazování do nádoby. Nakonec máme 28gramu.
Super pripravené stredisko, paráda. Zajímavé nápady, vtipné cvicení novácku.

3) Lanová skluzavka:
základní otázka: kolik úcastníku? 1? Petr! Strhneme Vám body za pomoc! Petr! Jasná volba. Šup sem, šup tam, behem chvilky. Paráda.

4) Pavucina:
Moje premiéra, hrnu se do toho až moc po hlave, brzy zjištuju, že to není tak jednoduché jako to vypadá a brzo cinkám. Michal s pomocí prochází bez problému. Stejne tak Petr. Jdu na opravu. Snaha velká ale nepovedlo se. Nekompromisní dozor to slyšel.

5) Beh do vrchu:
Uff, nebyl jsem vylosován. To bysme tam byli ješte hodne dlouho. Petr se ukázal opet jako jistota. Tomáš taky pekný výkon.
Když jsem doma vyprável o jednotlivých disciplínách, tak žena moje milá konstatovala, že bez Petr bysme byli v ... Je to proste šikovnej kluk. Zdatne jsme mu asistovali. Vždyt krome Bungee, kde jsme uprednostnili hmotnost se Petr podílel na všech ostatních mísích.

Paráda, BaseCapm máme za sebou, jsme všichni, o nikoho jsme neprišli. Cestou zpátky si pujcujeme od Nema jeho navigaci, umí chirp. Sláva hurá výletu, nezmokli jsme a jdeme na další misi.

Chirp:
V chatce vyzvedáváme lod, já a Michal zustáváme na brehu jako fanoušci, naši odvážlivci Petr a Tomáš se pouští do boje s moderní technikou. 1. stage bez problému, posádka odplouvá na druhou stage, která je podle predpokladu na druhém brehu. Ze brehu vypadá všechno naprosto pohodove, dokud neprišel MichalS. Kam plujou? Vždyt jedou úplne jinam! ??? No, finále je o 90° jinde. A sakra. Snažíme se s Michalem signalizovat problém. Ale lodní posádka nás nevidí. Po pruzkumu brehu (!) zase nasedají a mírí správným smerem. Hurá! Za chvilku jsou zpátky. Výslednou zprávu sice premaže zase první stage. Ale zprávu dájí dohromady. Hurá!!!

Vesmírný rébus:
Jsme varováni prímo Medokem, ale jdeme s chutí na to. Nadšení kalí fakt, že Petr nemuže najít gpsku, zkoušíme kontaktovat kohokoli v tábore aby ji zkusili najít, na brehu u voru, v naší kuchynce, kdekoli. Nakonec ji po návratu z mise najde v kufru auta. Uff.
Medokovo kostky, které zatím nikdo nevyluštil bere do ruky Michal a po chvilce sype souradnice. Jen neverícne koukáme, souradnice se zdají smysluplné. Na míste hledáme a hledáme, nic. Overení, špatne. Zpátky ke kostkám, nic kloudého nás nenapadá. Další postrcení. Tohle nás opravdu nenapadlo a smekám, pred temi kdo to v terenu dali.
Svitek máme vyluštený prekvapive rychle, finálové souradnice jsou zhruba 25m od našeho prvního pokusu... Chybelo nám pár metru a našli bysme finálovku rovnou.
Kostky byli hodne brutální. Svitek byl o nápadu, když jste si všimli jedné drobnosti, tak všechno logicky navazovalo. Podmínka umístení mise: potok & kopec - splneno, OK.

Cache na mesíci:
Nevolíme zrovna ideální prístupovou cestu ale k mesícnímu kameni se dostáváme. Po chvilce jsou souradnice jasné. Na stage k potoku jsou dlouhé kalhoty, na skálu jdou kratasy. Vyhlídka byla parádní, hromadne jsme se podivovali, že tu není keš. Schránka nalezena, obkreslena, mám nápad a vylepšujeme zapsání indicií. Vracíme se k mesícnímu kameni, kde se pokoušíme vymlátit souradnice. Pár nápadu máme ale nedarí se nám to.
Princip nám je jasný ale nemáme ty správná císla. Chybí nám správná písmena, což prikládáme špatne obkreslenému plánku. Kontrola potokové stage, porád stejná písmena. Nemáme 9 na 49 a chybí nám 1 na 13. Myšlenka na chybu v zakreslení porád pretrvává, zvlášt když potrebná písmenka jsou hned vedle tech, která jsme získali. Ted když to vidím, tak se proklínám. Jasná chyba z neudedomení si aktuálních souradnic. Jsme naucení, že máme 49°45 a 13°25, takže písmenko = císlo, a jedem dál. že tady jsme na 13°00, nikoho nepadlo, kde sebrat nulu v abecede a nekrást... Systém posunuté abecedy je pro nás ránou na solar. Pak už je to v pohode.
Pekne vymyšlené, parádní krajina, potok i skála je prítomna, takže OK. Jen kdyby nám to docvaklo

Vesmírná embrya:
Další závodní mise, Mže je nedaleko, na skálu se jde rovnou (voda i skála, OK), takže si to užíváme hned na zacátku. Úvodní stage a opet zásek, správné rešení padlo, myslím, že dokonce dvakrát, jen nám to prišlo moc triviální a zavrhli jsme to bez vyzkoušení... Bohužel. Zkoušíme kalkulacku otácet vzhuru nohama ale nic.
Vlastní embrya pak byli v pohode, správné potvurky jsme identifikovali hned. Peincip byl jasný. Pak jsem zaslechl i myšlenku, že zravá zvírátka šla poznat i podle barvy. Nevím, nemám je nafocená. Pekne hravé, zase si nekdo vyhrál, to se musí nechat. Prímo elegantní.
Finálovka bez problému, opsat kod a jedeme dál. Casu už moc není ale ješte jedno souhvezdí bysme meli stihnout.

Mimozemské stopy:
Naše poslední soutežní mise. Jdeme si užít další ocekávaný zážitek, už jen popis mise slibuje porádnou zábavu, ruské dozimetry (co to zase vymysleli?), ufo stopy (na ty jsem hodne zvedavý, nápadama se poradatelé jen hemží), tak jdeme na to. Na míste potkáváme další dva týmy. Dozimetry na úvodních souradnících došly, bez problému dostáváme dva k dispozici. Prímo vzorná spolupráce. Tak by to melo být.
Na míste výskytu identifikujeme stopy, tech tam teda je. Tam muselo být teda porádné rojení. Na první pohled není žádný výrazný rozdíl, aspon jedna malá úleva, nemáme tu více druhu. Ale tím nastává podružný problém, jak rozlišit N a E? Stopy máme všechny. Sedli jsme do trávy a zacali jsme katalogizovat získané informace. Zapomnel jsem pochválit dozimetry, fungovaly skvele, dekujeme technikum za jejich zajištení. Velice nám pomohli k zajištení stop.
Zacali jsme být pomalu v casovém tlaku. Jestli je dál rovnou finále, tak je to OK, ale v prípade další stage to bude jen tak tak s dojezdem. Není cas na hrdinství. Dáváme si limit na vyluštení, tik tak, tik tak. Myslím si, že bysme na to prišli, zase tak težké to nebylo. Máme postupové souradnice, které byli nakonec finále.
Opravdu pekne vymazlené, super nápad, který potešil. Pekná hravá keš, jen je škoda, že by v terenu neprežila moc dlouho.

Máme hotovo, jedeme na základnu. Tomáš s Michalem mají ješte chut luštit celodenní bonusovku, když je to baví, tak at si hrajou. Já jsem se šel najíst. "Svícková" zhruba v 19.30 byla studená ale hlad byl hlad. Luštení klukum taky moc dlouho nevydrželo a kapitán šel odevzdat Listinu. Pak jsme pozorovali cvrkot a vymenovali jsme si zážitky a oslnovali jsme se zkušenostma.

Vyhlašování výsledku:
Mírné zklamání bylo, že jsme neobhájili "naše" místo z predchozích rocníku. Ale to nám ani v nejmenším nevadilo. S každým vyhlášeným týmem jsme stoupali vstríc našemu super výsledku. Porád jsem cekal, kdy budeme, kdy nás Venca vyhlásí. Nezapomnel na nás? Nebyli jsme diskvalifikovaný a budeme uvedený mimo poradí? Když jsme se dostali do první poloviny, tak to byl nárez. Nadšení dosahovalo vrcholu, TOP 10! WOW, my jsme teda tým. Nakonec deváté místo!!! Necekaný úspech. Super, paráda, to jsme opravdu necekali.

Skvelý, jedinecný zážitek, tešil jsem se na tenhle event jako malý kluk a byla to bomba. Smekám pred poradateli, pred tvurci misí, pred kýmkoli kdo se na tomhle zážitku podílel. Neumím si predstavit to neskutecné množství casu a práce, které jste do toho vložili. DEKUJU ZA VRCHOL LETOŠNÍHO ROKU!!!

Z mého pohledu mise byli špickove pripravené, nekdy možná vyšperkované až na samou hranici luštení v terenu a casovém tlaku. Casto jsme se zasekávali vlastní blbostí nebo chybou. Když to srovnám s lonským rokem, kdy jsme jednotlivé mise plnili jako na bežícím pásu, tak letos nám daly mnohem více zabrat. Bylo to vydrenejší, v 2010 jsme absolvovali 4 mise + BaseCamp, letos 6 misí + BaseCamp. Bylo to videt i na bodech. Náš zisk +700b.  Navíc parádní Nocní mise.
Spokojenost nejvetší! Jen je škoda, že se nedalo stihnout všechno, ale na druhou stranu by mi asi upadly prsty pri psaní logu 
Na další stranu, misí bylo tolik, že jsme se s jiným týmem potkali jen na Ozvenách, jinak jsme se pekne strídali, videli jsme procházející kolegy nebo Stopy luštící, ale nikdy se nepletli do luštení. Takže pohoda, klid.

Ješte jedou DEKUJU, DEKUJU, DEKUJU, DEKUJU, DEKUJU! Luxusní víkend na který budu dlouho vzpomínat.

Tak zase na (zakázané slovo) rocníku, teda jestli se dokážeme vcas prihlásit, protože zájemcu bude opravdu spousta. 

Žádné komentáře:

Okomentovat